Súťaž preverí pripravenosť služobných psov na vyhľadávanie výbušnín

13.04.2011 Prešov

Prešov 12. apríla (TASR) – Disciplínou vyhľadávanie výbušniny v dopravných prostriedkoch dnes podvečer v Prešove pokračovala súťaž špeciálne vycvičených policajných služobných psov.
Podujatie organizuje Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície v Prešove (RHaCP) v spolupráci s odborom poriadkovej polície Krajského riaditeľstva PZ v Prešove (KR PZ) a potrvá do 14. apríla.
Podľa hovorcu KR PZ Daniela Džobanika cieľom súťaže je porovnať úroveň pripravenosti služobných psov, motivovať psovodov k jej zvyšovaniu pre praktický výkon. Okrem toho má preveriť pripravenosť služobných psov pre plnenie úloh pri zabezpečení bezpečnostných opatrení v súvislosti s konaním Majstrovstiev sveta v hokeji 2011.
Vedúci oddelenia služobnej kynológie RHaCP Kamil Polivčák konštatoval, že špeciálny výcvik takýchto psov sa začína od šteňaťa, pričom plnohodnotný výkon vie dosahovať asi od dvoch rokov veku. Výkonnosť psa záleží od jeho fyzických možností, v službe väčšinou zostáva do desiatich rokov.
\"V súťaži vyhľadávajú psy vzorky výbušnín, po vyhľadaní sú odmenení napríklad krmivom, podľa toho, na čo sú vycvičení, čo je pre nich motivácia,\" vysvetlil vedúci oddelenia.
Spresnil, že ich oddelenie disponuje psami na vyhľadávanie výbušnín, drog a tabakových výrobkov. V ich prípade ide čisto o nemeckých ovčiakov, na vyhľadávanie sa však v Policajnom zbore využíva napríklad aj retríver či iné menšie plemená psov.
Predpoludním sa konala súťaž v poslušnosti, následne sa posudzovali výkony psov pri vyhľadávaní výbušnín uložených v batožinách. V stredu bude úlohou psov označiť miesto uloženia výbušnej látky v teréne a podvečer v priestoroch uzavretého objektu. Poslednou úlohou vo štvrtok bude vyhľadávanie výbušnín, ktoré prenášajú osoby. 
 

Vyberte región